Geen Lions BAD Festival in 2024, wel nieuw concept in 2025

Ondanks een succesvolle 13e editie van Lions BAD Festival met ruim 2.200 bezoekers in 2023, beslissen de organisatoren om het festival voor mensen met een beperking niet te laten plaatsvinden in 2024. "We maken van 2024 een jaar om te evalueren en te brainstormen, zodat we er in 2025 kunnen staan met een nieuw concept voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking", klinkt het bij Dranoeter vzw. 

Op donderdag 4 mei 2023 vond de 13de editie plaats van 'Lions BAD Festival', toen voor de eerste keer in Expo Roeselare. Lions BAD Festival is een evenement voor iedereen, gericht op mensen met een beperking. Het evenement is een project van Dranoeter vzw met steun van o.a. Lions Club International. Vorig jaar genoten ruim 2.200 festivalgangers van een gevulde festivaldag met plezante workshops, kraampjes met allerlei lekkers en optredens van o.a. Zomerhit-winnares Margriet Hermans, dancelegendes Sylver, folkband Broes en meer. Nadat het festival 10 jaar lang plaatsvond in De Panne, verhuisde het eendaags evenement in 2023 naar Expo Roeselare. De organisatie blikte toen daags na het festival tevreden terug op een succesvolle editie.

Uitstel is geen afstel

"De formule van Lions BAD Festival bleek ook in Roeselare erg aan te slaan", vertelt Jeroen Verdonck van organisatie Dranoeter vzw. "We kregen ontzettend veel fijne reacties over de line-up, de workshops, de locatie, de toegankelijke faciliteiten... Het evenement ondervond steeds meer financiële uitdagingen.Vandaar de beslissing om van 2024 een sabbatjaar te maken voor ons evenement. Maar uitstel is geen afstel."

"Toegankelijkheid zit in het DNA van onze organisatie, Dranoeter vzw", gaat Jeroen verder. "Wie al eens een editie van ons ander festival, Festival Dranouter, meemaakte, kan dat beamen. Daarom willen we absoluut iets blijven doen voor mensen met een mentale en/of fysieke beperking. We beschouwen 2024 dus als een jaar om te evalueren. Dit voorjaar vinden verschillende gesprekken plaats met onze kennispartners. Samen gaan we na wat de noden zijn van de doelgroep. Naar welke soort vrijetijdsbesteding is de doelgroep op zoek? Wat is er praktisch haalbaar voor hen? Welke faciliteiten mogen zeker niet ontbreken? Al die info leggen we samen, zodat we intens kunnen brainstormen over een nieuw project voor 2025."

Nieuwe invulling in 2025

"In de loop van 2024 zullen we al enkele concepten uittesten op kleine schaal. Na die ervaringen zullen we beslissen welke vorm ons evenement in 2025 zal aannemen. In 2025 zullen we dus zeker "een" soort van vrijetijdsbeleving organiseren voor ons trouwe publiek. Hoe dat er precies zal uitzien, daarop is het nog even afwachten. Uiteraard kunnen muziek en beleving niet ontbreken. "

"Tot slot wil Dranoeter vzw alle partners bedanken voor al die jaren Lions BAD Festival: hoofdpartner Lions Club International in het bijzonder, maar ook Dagcentrum De Pelgrim (vzw Vondels), Inter, tal van hogescholen en middelbare scholen, verenigingen, organisaties... En natuurlijk de vele vrijwilligers van Dranoeter vzw. Samen kijken we ernaar uit om mensen met een beperking binnenkort weer een schitterende ervaring te kunnen geven."